Wanneer je momenteel op zoek bent naar een nieuwe woning, dien je met verschillende aspecten rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan de vraag wat voor soort woning je wilt kopen. Kies je voor een huis waarin nog veel geklust moet worden, of geef je de voorkeur aan een nieuwbouwwoning? Daarbij worden woningen in verschillende formaten aangeboden, zoals een losstaande woning, een twee-onder-een-kapwoning, een hoekwoning, enzovoorts. Het kan behoorlijk lastig zijn om dergelijke keuzes te maken! Gelukkig biedt je een hypotheek enige hulp bij het maken van de juiste keuze.

 

Berekening maken van je hypotheek

Voordat je naar verschillende woningen gaat kijken kan het raadzaam zijn om een berekening te (laten) maken van je hypotheek. Het bereken van je hypotheek is door de jaren heen steeds makkelijker geworden, met de komst van verschillende online rekentools. Bij deze rekentools kun je verschillende parameters doorgeven, waarna de tool je maximale hypotheek berekent. Denk aan parameters als je inkomen, het inkomen van een partner, het type contract wat je hebt, enzovoorts. Op basis van je hypotheek kun je op zoek gaan naar een geschikte woning. Houd er rekening mee dat je werkelijke maximale hypotheek iets kan afwijken van de maximale hypotheek die door de rekentool voor je berekend is.

 

Een oudere woning renoveren

Een nieuwbouwwoning vergt doorgaans een aanzienlijk grotere investering dan een kluswoning, mits je twee woningen met dezelfde oppervlakte met elkaar vergelijkt. Wanneer je hypotheek niet toereikend is voor een bepaald formaat woning, kan het de moeite waard zijn om de aankoop van een kluswoning te overwegen. Vaak kun je een deel van de klussen binnen deze woning zelf uitvoeren, waardoor je minder geld kwijt bent voor hetzelfde formaat woning. Laat vooraf een berekening maken van de kosten die je eventueel kwijt zal zijn aan het renoveren van de woning door een vakman.